You are here
Home > Tech > Kako ostati siguran i anoniman na internetu

Kako ostati siguran i anoniman na internetu

U narednom tekstu pomoći ćemo vam da ostane koliko toliko sigurni i anonimni na internetu.

Preglednik može pomoći

Bez obzira koji internetski preglednik koristite za surfanje internetom, vjerojatno ne vodite računa o tome na koji način oni osiguravaju vaše ‘internetsko iskustvo’. Današnji preglednici spremaju u privremenu memoriju stranice koje najčešće posjećujete. Stvaraju ‘kolačiće’ u kojima pohranjuju vaše postavke za pojedine stranice, ali, ako im dopustite, i lozinke kako ih vi ne biste morali pamtiti.

Ukratko, pamte sve kako bi vam olakšali povratak na tu internetsku stranicu. Ali isto tako mogu postati pravo vrelo osobnih informacija o vama za bilo koga tko neovlašteno dobije pristup vašem računalu.
Postoje mnogi načini da se vašem računaru pristupi neovlašteno, tj bez vašeg znanja.

Da bi se koliko toliko zaštitili od ovog tipa kradje inromacija trebalo bi da redovno brišete vašu istoriju pretraživanja, kolačiće i slično.
Kako to uraditi: https://news-mag.com/kako-obrisati-istoriju-pregledanja-iz-internet-citacabrowser-chrome-firefox-internet-explorer-opera

 

Pametno surfanje

Ako obrišete sve podatke o surfanju, netko bi mogao pomisliti da nešto skrivate. Uostalom, činjenica da ste pogledali neki smiješni video može nekome otkriti samo imate li ili ne smisao za humor. Stoga nije nužno da brišete baš stalno.

No kad želite pristupiti svom e-mail ili bankovnom računu, nije loše uključiti ‘anonimno’ surfanje.

Internet Explorer takvo surfanje naziva InPrivate, a uključuje se desnim klikom na ikonu IE i potom odabirom u izborniku. Kod Firefoxa potrebno je u izborniku Datoteka odabrati Novi privatni prozor, a kod Chromea ta opcija u glavnom se izborniku zove ‘Novi inkognito prozor’.

Pokretanje anonimnog surfanja na Google Chrome:
-Na tastaturi zajedno pritisnete sljedece tastere CTRL(STRG) + SHIFT + N

Pokretanje anonimnog surfanja na Mozilli Firefox-u:
-Na tastaturi zajedno pritisnete sljedece tastere CTRL(STRG) + SHIFT + P

Bez obzira na ime i preglednik, kad zatvorite taj prozor, računalo će zaboraviti sve što ste u tom prozoru radili.

Brojevi otkrivaju sve

Bez obzira na to koliko brisali svoju povijest surfanja i koristili ‘privatne’ prozore, ostavljate trag na internetu pomoću kojeg svatko može otkriti lokaciju vašeg računala. I to zahvaljujući IP adresi.

Kad god se spojite na internet, vaše računalo u svijet šalje svoju IP adresu baš kao i sva ostala računala na svijetu. No ta adresa otkriva i točan položaj računala što možete provjeriti na stranici IPlocation.

Ako želite sakriti svoju lokaciju, razmislite o korištenju VPN-a ili Virtual Private Networka. Prilikom korištenja VPN-a, vaša stvarna IP adresa ostaje skrivena, a web-stranice ‘vide’ samo adresu VPN servera. Tako primjerice možete biti u Splitu, a web-stranica će misliti da ste u Barceloni.

NAJBOLJE BESPLATNE VPN ZAŠTITE : https://news-mag.com/predstavljamo-5-besplatnih-vpn-servisa

 

Dodatna TOR zaštita:

Tor ili engleski “The onion router”,  u slobodnom  prijevodu znači anonimna mreža.

Tor je mreža virtualnih tunela koja ljudima i grupama omogućava da unaprijede svoju privatnost i bezbjednost na internetu.

500px-Tor-logo-2011-flat.thumbnail.pngAplikacija PortableTor omogućava nam da pretražujemo internet anonimno sa javnih lokacija kao što su biblioteke, školski kompjuteri, internet kafei, javni terminali i internet “hotspots” konektujući se na Tor anonymous internet system.

PortableTor je besplatan, a korištenjem Tora onemogućujemo radoznale ili zlonamjerne osobe da detektuju i prate naše aktivnosti na internetu.
TOR MOŽETE PREUZETI NA SLJEDEĆEM LINKU:  https://www.torproject.org/

 

Leave a Reply

Top